Bel (072) 5644596 >>

Culturele activiteiten

De Lispeltuut doet mee aan Cultuur Primair.
Dit betekent dat de kinderen gedurende het schooljaar deelnemen aan een culturele activiteit, op school of buitenshuis.


Groepen 1/2:

De Muziekwinkel
Er is iets geks met De Muziekwinkel.... de instrumenten willen helemaal niet verkocht worden! En eigenlijk wil de eigenaar ze helemaal niet missen. Zanger Bert van Baar laat ruim 20 muziekinstrumenten langskomen in een flitsende show voor èn met groep 1/2. De kinderen komen af en toe ogen en oren te kort. Gelukkig kunnen ze lekker meedoen. Luisteren, klappen, zingen, bewegen... wat een drukte in De Muziekwinkel!
13 november 2017

heater Terra - Welterusten, Kleine Beer         

Theater Terra, bekend van succesvolle musicals als ‘Kikker’ en ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’, brengt nu het wereldberoemde prentenboek ‘Welterusten, Kleine Beer’ tot leven. Kleine Beer kan niet slapen. Hij is bang voor het donker. Zijn lantaarntje brengt ook geen uitkomst: buiten is het nog steeds donker! Dan brengt Grote Beer een steeds groter lichtje naar Kleine Beer. Uiteindelijk neemt hij zelfs de maan voor hem mee en alle fonkelende sterren.
22 januari 2018 13:30

Muziekinstrumenten leren kennen:
In deze les komt een Artiance muziekdocent op school met een grote hoeveelheid muziekinstrumenten. Hij neem oa. een viool, cello, harp, keyboard, trombone, fluit, gitaar en accordeon mee. De leerlingen krijgen informatie over de instrumenten en mogen ze bespelen. Aan het einde van de les klinkt dan een echt orkest!
14 juni 2018 van 9:00 tot 12:00

Groepen 3/4/5:

Woorden van letters:
Spelen met letters, spelen met woorden, spelen met taal. Taal spreken, lezen en schrijven is een grote kunst. Wie met zijn taal zelf een verhaal of een liedje maakt... die maakt van zijn taal helemáál een kunst. Leerlingen van de middenbouw kunnen dat ervaren. In een verkennend project van taalkunstenaar / muzikant Bert van Baar trainen ze hun oren, oefenen ze C D E F G A B C en belanden ze via pianotoetsen & Boomwhackers in hun eigen muzikaal taalavontuur. "Wie, wat, waar zijn de vragen die je stelt…". De gastdocent neemt zijn grote stempelkist mee, zijn alfaBert. En vreemde muziekinstrumenten.
5 februari 2018: Groep 3A, groep 3B en groep 4/5
6 februari 2018: Groep 4A en groep 5A

Play the game, What's your name! (Jezelf voorstellen in het Engels)
Engelse zinnen en woorden beklijven beter door middel van muziek en rap. Deze les gaan de kinderen zichzelf leren voorstellen door middel van body percussie, drummen, zingen en rappen met shout outs op de beat van de 'Play the game, What's your name' RAP!
Eventueel kunnen we ook het tellen in het Engels in de workshop verwerken. 
6 maart 2018: Groep 3A, groep 3B en groep 4A
7 maart 2018: Groep 4/5 en groep 5

BonteHond – FOEI
Waarom zijn ongezonde dingen het lekkerst en verhalen waar je slim van wordt zo saai? Waarom mag ik niet in mijn neus peuteren, terwijl die gemaakt lijkt voor mijn vinger? Kortom: waarom is slecht leuk en goed saai? ‘FOEI’ van BonteHond gaat over twee jongens die zich nooit kunnen inhouden en besluiten elkaar te trainen in wilskracht. Niet snoepen uit de koektrommel, niet naar je buurmeisje gluren en niet uit bed kruipen om met de iPad te spelen. Zo snel mogelijk willen ze nette, voorbeeldige mensen worden. Want slecht zijn is toch het laatste wat je wilt! Deze vierde samenwerking tussen Raaijmakers & Geerlings en componist Wim Conradi is een wedstrijd in zelfbeheersing.
12 april 2018: groep 4/5 en groep 5

Groepen 6/7/8:

Rhythm and Trash met muziekdocent Louis Carlebur
Rhythm and Trash is percussie met alledaagse materialen als afvalcontainers, oude buizen, potten en pannen. Tijdens deze workshop trommel je op spullen die weggegooid zijn of al bijna bij het afval staan. Het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen afvalmaterialen mee te nemen, er wordt ter plekke met dit materiaal geïmproviseerd.
29 januari 2018: groep 6A, groep 6B en groep 7/8
5 februari 2018: groep 7 en groep 8

Het schimmenspel:
Leerlingen bedenken een schimmenspel, voeren dit uit en leggen het verhaal vast met een fotocamera.
De leerlingen maken kennis met basiselementen van de fotografie, licht en schaduw, belichting en verlichting. Ook het bedenken van een onderwerp en het regisseren van een medeleerling die poseert om een foto te maken speelt een belangrijke rol.
Als je voor een lamp gaat staan die op een wit doek wordt gericht dan ontstaat er een schaduw die de leerlingen aan de andere kant kunnen zien en fotograferen. Achter het doek beelden leerlingen een zelfbedachte scene uit. De andere leerlingen kijken toe, geven regieaanwijzingen en maken de foto's.
Voordat de fotoserie begint schrijven of tekenen de leerlingen een aantal situaties die zij vervolgens met behulp van fotografie uitwerken. Zo leren zij dat je fotografie voor meer zaken kunt gebruiken dan bijvoorbeeld het vastleggen van een vakantie of verjaardagsfeestje.

Schimmenspel is ontwikkeld vanuit de Culturij: Ton Voermans in samenwerking met juf van groep 6/7 Afra van De Piramide in Alkmaar.
maandag 16 april 2018: Groep 6 t/m 8

Meneer Monster - De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen
Andy en Terry zijn gevraagd om een theaterstuk over hun waanzinnige boomhut te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan, want waar haal je zo snel vliegende katten, een limonadefontein, een apeninvasie en een reuzengorilla vandaan? Gelukkig hebben de jongens keihard gerepeteerd, dus niets staat een theaterknaller in de weg. Maar eerst nog even honderd marshmallows eten en de papegaai kietelen. ‘De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen’ is een van de leukste en meest verkochte kinderboeken in tijden. Meneer Monster zet zijn tanden in dit totaal losgeslagen verhaal en tovert de bestseller om tot een net zo knettergekke voorstelling vol humor en tovenarij. Een echte Meneer Monster-productie voor zowel jong als oud.
28 mei 2018: voor de groepen 6:

 

Contact

de Lispeltuut
HOOFDLOCATIE
P.C. Boutensstraat 4
1822 KJ Alkmaar
072 5644596

DEPENDANCE
Jacques Perkstraat 100
1822 KM Alkmaar
072 5627120

de.lispeltuut@saks.nl

Aanmelden >>